Postcode uitgelicht: 7481HA

2020-09-03 - 3 minuten

Haaksbergen, het gezelligste dorp in ‘Het groene oosten’, is een plaats in de gelijknamige gemeente Haaksbergen. Het gebied werd 2800 jaar geleden voor het eerst bewoond. Het dorp bestond pas 1600 jaar later en 400 jaar daarna werd het dorp pas echt genoemd. Toch noemt de gemeente Haaksbergen zichzelf de ‘Ster in Twente’, waarom?

1

Het groene oosten

Haaksbergen wordt ook wel het gezelligste dorp in ‘Het groene oosten’ genoemd. Wie de rest van Twente kent, weet dat de omgeving wonderschoon is. Je zou bijna kunnen zeggen dat het eentonig wordt, maar Haaksbergen is toch echt de moeite waard om een keer heen te gaan.

Landgoederen, zandverstuivingen, veengebieden, zeldzame planten en dieren: de groene natuur rondom Haaksbergen vráágt er gewoon om ontdekt te worden. Uitrusten is er dus niet bij, die fiets- en wandelpaden liggen er niet voor niks. Je komt langs kleine buurtschappen en historische locaties zoals De Bommelas, een eeuwenoude boerderij op het Buurserzand. Kijk maar uit, voordat je het weet fiets je de grens over. Wees gerust: de Achterhoekers en Duitsers doen niet aan grenscontroles. (VisitTwente, sd)


Geschiedenis

De vroegste sporen van bewoning in Haaksbergen zijn gevonden langs de Buurserbeek. Deze sporen komen vermoedelijk van rond 800 voor Christus. Het dorp ontstond veel later, juist 800 ná Christus. Men heeft overblijfselen gevonden van een houten kerkje, de voorloper van de huidige St. Pancratius-kerk. De eerste keer dat Haaksbergen ook daadwerkelijk genoemd wordt, is in het jaar 1188. Graaf Hendrik van Dale vermeldde in een 12e-eeuws goederenregister goederen in de parochie ‘Hockesberghe’. Rond 1400 werd de Buurserbeek verlegd en aangesloten op de Schipbeek. Dit was een hele slimme en belangrijke verandering. Hierdoor ontstond namelijk een waterverbinding met de IJssel en konden via het water de Hanzesteden Deventer, Zwolle en Zutphen worden bereikt. Tussen de 14e eeuw en de 19e eeuw ontstonden de marken. Onder het gericht haaksbergen vielen de marken Brammelo, Langelo, Eppenzolder, Holthuizen en Boekelo. Deze vijf punten vormden een ster om Haaksbergen heen. De gemeente Haaksbergen noemt zichzelf daarom ook wel de ‘Ster in Twente’.


Museum Buurtspoorweg

Voor veel fietsers en wandelaars is Museum Buurtspoorweg een fantastische tussenstop. Vanaf het moment dat je van je fiets stapt, stap je ruim 150 jaar terug in de tijd. Je ervaart al gelijk de sfeer van weleer wanneer je het stationsgebouw binnengaat. Je koopt in dit gebouw ook echt je treinkaartje en maakt kennis met de reizigers van vroeger die net als jou plaats kunnen nemen in de wachtkamer. Ook op het station is veel te zien. In de werkplaats en de goederenloods kun je al je vragen stellen en de kinderen kunnen helpen door zelf een emmer met kolen vol te scheppen.

Ons museum beschikt over een unieke verzameling rijdend materieel. Maar liefst 85 verschillende locomotieven, rijtuigen en wagons zijn op onze twee locaties te bewonderen. Het overgrote deel is tijdens onze rijdagen en evenementen rijdend te bewonderen. Daarnaast hebben we nog een aantal restauratieprojecten. Tot slot beschikken we ook over materieel dat momenteel stil staat te wachten tot ze aan de beurt zijn voor een opknapbeurt.

Bibliografie

  1. https://www.visittwente.nl/over-twente/haaksbergen/
  2. https://www.museumbuurtspoorweg.nl/onze-collectie/
  3. https://www.museumbuurtspoorweg.nl/over-museum-2/