Postcode uitgelicht: 6836VJ

2020-08-04 - 3 minuten

Haagje van het Oosten, Arra, Ernem, Cannes aan de Rijn, Rijnstad en Arnhem de genoeglijkste. Het zijn allemaal bijnamen voor onze mooie Gelderse hoofdstad, Arnhem. De naam zou afgeleid zijn van het Germaanse ‘arnu’, arend en ‘heem’, thuis. Dit verklaart ook gelijk het logo van Vitesse. Van voetbal naar museums en van de grootste operatie in Nederland tijdens de Tweede wereld naar misschien wel de eerste auto op Nederlandse bodem, je leest het allemaal in deze nieuwe post.

1

Geschiedenis

Archeologische vondsten wijzen er op dat zo’n 70.000 jaar geleden al mensen woonden in het gebied waar nu Arnhem ligt. Ook in de middeleeuwen wordt Arnhem, als Arneym al vroeg genoemd, in het jaar 893. Echter wanneer we naar de geschiedenis van Arnhem kijken, blijft ons toch één periode het meeste bij, de Tweede Wereldoorlog. De Slag om Arnhem is de grootste operatie geweest op Nederlands grondgebied. Deze historische luchtlanding en veldslag die van 17 tot 25 september 1944 plaatsvond was een onderdeel van Operatie Market Garden.

De geniale verrassingsoperatie die Duitsland vóór de kerst van 1944 op de knieën had moeten dwingen, werd een dramatische afgang. Alleen al in en rond Arnhem sneuvelden ongeveer 3600 geallieerde en Duitse soldaten. Meer dan 2000 omsingelde geallieerde soldaten ontsnapten, duizenden werden krijgsgevangen genomen. Het centrum van Arnhem werd grotendeels verwoest, ongeveer 2000 burgers kwamen om en de stad werd na september 1944 door de Duitsers geëvacueerd en geplunderd. De brug over de Rijn, die de slag om Arnhem had overleefd, werd kort daarna alsnog door de geallieerde luchtmacht kapotgebombardeerd. (Hettema, 2019)


Eerste auto?

In 1896 reed de eerste auto, een Benz Victoria, in Arnhem op Nederlandse bodem. Tenminste, dat dacht men. De auto was voor de Haagse fotograaf Adolf Zimmermans. Op 18 mei 1896 liet de fabrikant Benz en Co de auto per schip afleveren aan de Rijnkade in Arnhem. Tot in 1996, terwijl in Arnhem het 100-jarig bestaan van de auto in Nederland werd gevierd, dacht men dat het echt de eerste auto was. Echter doken rond 1996 meerdere publicaties op in teken van het 100-jarig bestaan en bleek dat het 100-jarig bestaan eigenlijk het 101-jarig bestaan moest zijn.

Een bericht in Het Nieuws van den Dag van 16 oktober 1896 meldde het volgende: “Naar aanleiding van ons bericht van 14 dezer, dat een inwoner der gemeente Wieringerwaard een automobile in gebruik heeft genomen, schrijft men ons uit Tilburg, dat de Heer Jos. Bogaers-Swagemakers, aldaar, reeds sedert het vorige jaar in het bezit is van een automobile. (isgeschiedenis, sd)


Nederlands Openluchtmuseum

Veel mensen komen naar Arnhem voor het welbekende Openluchtmuseum. In het museumpark vind je zo’n 100 gebouwen, boerderijen en molens. Het park geeft je het gevoel alsof je terug in de tijd gaat.

Het Nederlands Openluchtmuseum is zo’n 44 hectare groot en staat vol met allerlei authentieke en bijzondere gebouwen. Ieder gebouw heeft zijn eigen boeiende geschiedenis en interessante verhaal. (openluchtmuseum, sd)

De bouwwerken die je in het park kan vinden, hebben vaak eeuwenlang op een andere plek in Nederland gestaan. De bouwwerken moesten vaak vanwege uitbreidingsplannen of leegstand op de oude plek weg. Daarna zijn ze op het museumterrein herbouwd.


Bibliografie

  1. Hettema, B. (2019, september 19). 75 jaar slag om Arnhem: 'Een ramp en mislukking vanaf het eerste moment'. Opgehaald van eenvandaag: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/75-jaar-slag-om-arnhem-een-ramp-en-een-mislukking-vanaf-het-eerste-moment/
  2. Isgeschiedenis. (sd). Eerste auto in Nederland. Opgehaald van isgeschiedenis: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/eerste-auto-in-nederland
  3. Openluchtmuseum. (sd). park en gebouwen. Opgehaald van openluchtmuseum: https://www.openluchtmuseum.nl/page/471/park-en-gebouwen