Postcode uitgelicht: 3454AD

2020-05-29 - 2 minuten

De Meern is een woonplaats in het westelijke deel van de Nederlandse gemeente Utrecht. De Meern heeft een rijke geschiedenis. Het archeologische museum is een trekpleister in De Meern dat wordt bezocht door zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen.

1

Wonen in De Meern

De Meern is een woonplaats in het westelijke deel van de Nederlandse gemeente Utrecht. Tot 2001 vormden De Meern, Vleuten en Haarzuilens samen de gemeente Vleuten-De Meern. Op 1 januari 2001 werd deze gemeente bij de gemeente Utrecht gevoegd. De drie plaatsen en het ten zuiden van De Meern gelegen poldergebied Rijnenburg, werden ondergebracht in de wijk Vleuten-De Meern. De Meern telde in 2020 ruim 21 duizend Mereneesen.

Geschiedenis

De geschiedenis van De Meern gaat vele jaren terug, van Romeinse schepen tot aan middeleeuwse kastelen. In de Romeinse tijd liep de noordelijke grens van het Romeinse rijk door het grondgebied van het huidige De Meern. De archeologie heeft voor De Meern een goed beeld geschetst over het verblijf van de Romeinen in deze streek. Echter hebben deze opgravingen geleid tot de ontdekking van een compleet Romeins schip. Even verderop zijn resten gevonden van een castellum.

Een castellum is een fort voor hulptroepen van het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot castra, waar wel 5000 manschappen verbleven, bood een castellum onderdak aan ongeveer 500 man, met name infanterie en ruiterij.

Om de resten te beschermen, heeft de gemeente Utrecht destijds een multifunctioneel gebouw gebouwd met contouren van het Romeinse fort: Castellum Hoge Woerd. Het Romeinse schip heeft hierin een permanente plek gekregen. Even verderop werden door archeologen twee houten wachttorens gevonden die vermoedelijk zijn gebouwd toen generaal Corbulo de Limes (de grens) reorganiseerde.

Buiten het Romeinse tijdperk om, heeft De Meern ook een plekje in de middeleeuwen. De Meern beschikt namelijk over een kasteel, Kasteel Nijevelt. Het kasteel is vermoedelijk gebouwd in de 13e eeuw. speelde een korte rol in de aanval op de stad Utrecht door Willem de V. Het kasteel is terug te vinden in het park De Milan Viscontipark. 

Cultuur & Recreatie

Wanneer je voor culturele en recreatieve activiteiten naar De Meern komt, zit je goed. Een archeologisch museum, theater, stadsboerderij en café-restaurant onder één dak in een moderne versie van een Romeins fort, compleet met wachttorens en wallen. Een trekpleister die in 2018 ruim 77.000 bezoekers trok en tot heden nog steeds groeit! Buiten het bezichtigen van de 2000 jaar oude Romeinse schip en de complete inventaris, zijn er ook veel activiteiten te doen. Dit gaat van sieraden maken van scherven en stenen naar verkleed meelopen in het garnizoen van het Romeinse rijk.